Bob Swart (aka Dr.Bob)
Wie, Wat, Waar? WAP!

WAP staat voor Wireless Application Protocol, en is al ruim een jaar een hype. Als standaard is WAP beschreven door het WAP Forum, een consortium van de grootste mobiele telefoonfabrikanten. In praktijk komt het echter nog niet zo van de grond, en dat komt doordat de WAP toepassingen zelf nog gebukt gaan onder flink wat beperkingen. Zo is het schermpje van een WAP telefoon gewoon te klein om een zinvolle hoeveelheid informatie te vertonen, en ook het "toetsenbord" werkt niet erg makkelijk (om het zacht uit te drukken). De grootste beperking is echter de bandbreedte (lage snelheid van 9600 bps) en het feit dat de clients wel heel erg dun zijn (een paar Kb aan boord, dan zit 'ie al vol). Verder is er regelmatig de misvatting dat WAP "het internet op een mobieltje zou zijn". Dat is dus niet zo: WAP is eerder videotext of teletekst, maar dan met de mogelijkheid om invoer te geven (interactiviteit).

Toekomst?
Heeft WAP dan wel toekomst, zal menig lezer zich op dit moment afvragen. Ja, zeg ik dan. WAP heeft wel zeker toekomst (al zal het misschien dan geen WAP meer heten, maar de naam van de opvolger hebben gekregen). En zelfs op dit moment is er al goed zaken te doen met WAP toepassingen, zeker als je bedenkt dat ze heus niet alleen maar voor die dunne (domme?) WAP telefoontjes zijn geschreven, maar ook voor de wat dikkere platforms zoals JavaOS, PalmOS, Windows CE, Apple OS/9 en hoger. Hierdoor zullen WAP toepassingen niet alleen draaien op de WAP telefoontjes maar ook op palmtops, pilots, en andere zakcomputers.

WAP Toepassingen
Wat is een WAP toepassing? Ach, eigenlijk is het gewoon een internet toepassing, alleen maak je geen gebruik van HTML maar van WML (Wireless Markup Language, een subset van XML). WML stop je niet in pagina's, maar in kaarten (cards), en een verzameling kaarten heet een heel dek (deck). Net als HTML kun je WML zowel als statische kaarten toepassen, maar je kunt het ook dynamisch genereren vanuit een web server toepassing (CGI, ISAPI of ASP bijvoorbeeld). De WAP client zoals een WAP telefoon zal dan bij een WAP gateway moeten inbellen (meestal de mobiele telefoon aanbieder die voor WAP ISP speelt) om toegang te krijgen tot de WAP funktionaliteiten.

WAP vs. i-mode
In Japan is NTT-DoCoMo al een tijdje bezig met i-mode, een andere wireless standaard die sneller en goedkoper is. Het laatste nieuws rond de discussie tussen WAP en i-mode betreft een UMTS (universal mobile telecommunication system) netwerk dat in Japan mogelijk zowel WAP als i-mode zou kunnen ondersteunen, wat mogelijk kan leiden tot een gecombineerde nieuwe standaard. Maar dat is afwachten. Voorlopig blijft i-mode met name populair in Japan, en is WAP nog niet een bewezen technologie (alhoewel er veel mensen in geloven - waaronder ikzelf).

Draadje los?
Zit er een draadje los bij de mensen die star vast blijven houden aan WAP? Ja, letterlijk natuurlijk wel, en dat is ook de grootste toegevoegde waarde van WAP en WAP toepassingen: terwijl ik in de trein zit kan ik nog net even de huur overmaken, de film voor vanavond afzeggen of natuurlijk gewoon even bellen dat ik wat later kom.
Medio 2002 zal ik enkele WAP toepassingen op deze website beschikbaar maken, waaronder een HoofdPijn diagnose systeem genaamd PijnBox.

Meer weten?
Wie meer wil weten over WAP en met name over het maken van WAP toepassingen met WML, kan de volgende twee goede boeken raadplegen: Beginning WAP: WML and WMLScript (rechts) of Professional WAP (links).
Mocht iemand nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben, dan hoor ik die het liefst via . Daarnaast is het ook mogelijk om consultancy te krijgen of een Custom Delphi Clinic te volgen bij Bob Swart (neem desgewenst kontakt op per ), die specifiek kan gaan over het maken van WAP toepassingen in Delphi.


This webpage © 1999-2006 by webmaster drs. Robert E. Swart (aka - www.drbob42.com). All Rights Reserved.