Startpagina   Partners   Training   Hulpmiddelen   Artikelen   Columns   Boeken   Courseware 
Bob Swart (aka Dr.Bob)
Dr.Bob's Boekbesprekingen (11)

WordWare voor Delphi
In tegenstelling tot wat de titel misschien doet denken is WordWare niet een nieuwe third-party tool voor Delphi, maar een van de nieuwe(re) uitgeverij-en van boeken die afgelopen halfjaar een eerste golf Delphi 3 boeken op de markt heeft gebracht en zich klaarmaakt voor een tweede golf medio 1999.

Tomes of Delphi
Het begon allemaal met de "Tomes of Delphi". Een serie boeken over (een subset van) de Windows API die in het voorwoord al aangaven dat er meer boeken zouden volgen. Het eerste "Tomes" boek had als subtitel Win32 Core API, en een tweede boek met als subtitel Win32 Graphical API volgde al snel in deze serie. Ze zijn al eens besproken in een eerdere SDGN Magazine, maar omdat iedere Delphi programmeur wel eens in zijn leven gebruik zal moeten maken van de Win32 API (vroeg of laat) en de Win32 API helpfile van Microsoft alleen maar uit C voorbeelden bestaat, zijn deze boek een enorme hulp. De boeken illustreren de Win32 API aan de hand van Pascal type declaraties, constanten en voorbeeld code. Ieder hoofdstuk behandeld een andere subset van de Win32 API, en het feit dat elk van de Tomes door bijna tien verschillende schrijvers is geschreven wil alleen maar weergeven dat steeds een auteur is gezocht (en gevonden) die zich thuis voelde in de betreffende subset van de Win32 API. Mede hierdoor is het resultaat uitermate bruikbaar voor Delphi programmeurs die van de Win32 API gebruik moeten maken, of dat nu de "Core API" is of de "Graphical API".

Future Tomes
Binnenkort volgen nog drie boeken in de "Tomes of Delphi" serie, namelijk Win32 Multimedia API (door Alan C. Moore) en Win32 Database Developer's Guide en Advanced Delphi Developer's Guide to ADO. De laatste twee gaan natuurlijk over Delphi en de BDE en Delphi en ADO.

Delphi 3
Behalve de "Tomes" serie, heeft WordWare nog andere Delphi 3 boeken uitgebracht. Hierbij moet ik opmerken dat het gebruik van het versienummer (Delphi 3) in de titel initieel wel tot grotere verkoop kan leiden, maar ook het gevaar heeft dat zodra een volgende versie uit is, het boek als verouderd gezien kan worden. Dat is echter niet het geval, en WordWare heeft zich wat dat betreft mogelijk in de vingers gesneden door toch vast te houden aan "Delphi 3" in de titel.

Collaborative Computing
Een van de meest opvallende boeken die ik afgelopen jaar heb gelezen is Collaborative Computing with Delphi 3 (en nee, dit boek kan ook best met Delphi 1 of Delphi 4 gebruikt worden). Al was het alleen maar om de veelal grappige doch nietszeggende kopjes en titels van de hoofdstukken in het boek (waarbij elk woord steeds met dezelfde letter begint: Delphi Database Daden dus, of Professionele Pascal Praktijken) - een beetje la Suske en Wiske, maar dan toch wel met een iets serieuzere inhoud (als je verder leest dan de kopjes zelf).
Het boek begint met de stelling dat Client/Server Computing dood is, en vervangen wordt door Collaborative Computing, bestaande uit oplossingen die verder gaan dan GroupWare of Client/Server. Zelfs verder dan Internet en Intranet oplossingen (aldus de auteur), gebruikmakend van trends zoals data warehousing, data mining en ActiveX technologie n. Collaborative Computing is het raamwerk voor (D)COM en CORBA, en de basis voor daadwerkelijk goed doordachte Distributed Applications - en dan niet alleen maar voor C/S of het Web dus.
Het boek is geschreven voor een breed publiek. Van Delphi progammeur (uiteraard) tot "normale" Client/Server Consultant, Web Developer, maar ook voor IT of Project Managers. Dat kan omdat de hoofdstukken niet alleen maar source code en screenshots bevatten, maar ook (met name) de theorie en gedachtenwereld chter Collaborative Computing. Onderwerpen die als zondanig aan de orde komen in dit boek zijn o.a. Prototyping en RAD, CASE tools, OOA en OOD, Business Rules, SQL, (D)COM en CORBA, OLE en ActiveX, CGI Web Development en GUI interface ontwerp.
Het enige nadeel van het boek zijn - nog steeds - de "gemaakt leuke" kopjes van de hoofdstukken, titels en kopjes. Het is even leuk, maar behoorlijk lastig als je nog eens een bepaald onderdeel wilt opzoeken (en je niet precies meer weet welke "wise crack" erbij hoorde). Afgezien daarvan is het boek een absolute aanrader, voor een deel achterhaald door de ontwikkelingen met Delphi 4 (CORBA support zit nu in Delphi 4), maar dat doet niets af aan de boodschap.

Reference Examples
Nathan Wallace's Delphi 3 Examples Book klinkt een beetje als een vervolg van Delphi How-To of Delphi 2 Developers' Solutions (waar Nathan co-auteur was van deze boeken die opgezet zijn volgend het Vraag/Antwoord-systeem). Vreemd genoeg is Nathan's Delphi 3 boek niet gevuld met vragen en antwoorden, en zelfs weinig voorbeelden, maar is het meer een Reference Guide voor Delphi 3, met per property, method of event een stukje voorbeeld code (meestal n regel, een enkele keer drie of vier). Het zijn deze "examples" die de vermelding in de titel veroorzaken.
Het boek vermeld een URL voor meer informatie, maar die is incorrect. De juiste URL is http://www.ciupkc.com/books/delphi3ebindex.htm, alhoewel ook daar de updates van de hoofdstukken en source code niet staan die op de CD ontbreken (en worden aangekondigd op de website - maar gezien het feit dat de website er niet uitziet en al sinds 7 februari 1998 niet meer gewijzigd is, vrees ik wat dat betreft het ergste).

Graphics File Programming
Als laatste wil ik nog even aandacht besteden aan het boek Learn Graphics File Programming With Delphi 3 van Derek Benner. Dit boek is wederom absoluut niet alleen maar voor Delphi 3 geschreven; de source code compileert met iedere versie van Delphi (slechts enkele aanpassingen zijn nodig voor Delphi 4) en zelfs met C++Builder. De titel wekt dus - ongewenst - de indruk dat het boek verouderd is, terwijl het nog heel goed bruikbaar is.
Het boek begint met een overzicht van graphics - van CGA, EGA, VGA en Super VGA komen we bij de "Windows Grafische Mode" uit, inclusief dithering en colour quantization (de methode om 24-bits kleuren op een 256-kleuren systeem af te beelden). Dit alles is te vinden in deel II (het eerste deel is slechts een korte introduktie). Hierna volgen nog vier delen, waarin steeds een specifiek soort grafische file formats behandeld wordt. Allereerst de ongecomprimeerde formaten (BMP en TGA), gevolgd door de run-length encoded formaten (PCX, MacPaint PNTG en GEM IMG), daarna de dictionary-based file formats (GIF, PNG en TIFF) en tot slot een laatste deel met "overige grafische file formats" (zoals JPEG en FlashPix FPX van Kodak. Merk op dat de internet-specifieke formaten GIF, JPEG en PNG dus allen behandeld worden, wat het boek ook aantrekkelijk maakt voor wie zich met name met internet graphics bezig houdt.
De behandeling van de verschillende grafische formaten is duidelijk. Grafieken en tabellen worden gebruikt om de internals te verduidelijken. Wat minder handig is, is het feit dat de source code listings tot in detail in het boek worden afgedrukt. Dat dit niet altijd (of vrijwel nooit) in zijn geheel nodig is bewijst wel pagina 47 t/m 52 waar we mogen genieten van de declartie van "Panel001: TPanel;" tot en met "Panel256: TPanel;" (voor het weergeven van het 256-kleuren systeempalet). Voor een boek van 422 bladzijden komen er wel erg veel volledige listings in voor (die ook op de CD-ROM terug te vinden zijn), en het hadden net zo goed rond de 300 pagina's kunnen zijn, maar dan met alleen maar de relevante stukken code (en de gehele projekten op CD-ROM). Gelukkig is dit zo ongeveer het enige wat ik op dit boek heb aan te merken; voor de rest is het welliswaar zeer specifiek voor een wat kleinere doelgroep, maar goed geschreven en prima bruikbaar.

Conclusie
Als kleine uitgever timmert WordWare aardig aan de weg met zijn Delphi boeken. De "Tomes of Delphi" boeken zijn bezig standaardwerken te worden, de "Graphics File Programming" is met name geschikt voor programmeurs die veel met verschillende grafische file formats willen werken, en het boek "Collaborative Computing with Delphi 3" is gewoon een juweel van een boek.
Ik ben zeer benieuwd naar de Tomes die komen gaan...


Dit artikel is eerder verschenen in SDGN Magazine #51 - 1998
This webpage © 1999-2005 by webmaster drs. Robert E. Swart (aka - www.drbob42.com). All Rights Reserved.