![]() |
Startpagina | Partners | Training | Hulpmiddelen | Artikelen | Columns | Boeken | Courseware | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
Delphi 3 Boekbesprekingen
Deze keer komen er weer twee bijzondere boeken aan het bod.
De ene een soort naslagwerk, en de ander meer een verzameling losse artikelen.
Delphi 3 SuperBible
De titel van Delphi 3 SuperBible doet vermoeden dat dit een heel dik boek is waar alles zo'n beetje wel in te vinden is.
Het eerste is zeker waar (het is een hard-cover boek), het tweede is zeker geprobeerd.
Het boek is bedoeld als het ultime naslagwerk voor de VCL (Visual Component Library) van Delphi 3, door elke VCL component met al zijn properties, events en methods te beschrijven.
En dan niet op de alfabetische manier zoals in de "echte" VCL Reference Guides van Borland, maar op een min-of-meer logisch gegroepeerde manier.
Nadeel is weer dat de logica mij soms ontbreekt, zodat ik zelfs nu nog in de index of lange inhoudsopgave (65 hoofdstukken!) moet vinden wat ik zoek.
Als ik wat inhoud betreft het de SuperBible vergelijk met Borland's VCL Reference Guides, dan vallen me een paar dingen op.
Ten eerste gebruik Borland's VCL Reference Guide een heleboel "see also" links.
Die werken fijn bij de on-line help (die ik dan ook veel gebruik), maar erg slecht in boekvorm.
Daarom gebruik ik Borland's VCL Reference Guide (de boekversie) ook eigenlijk vrijwel nooit.
Een ander verschil - zoals ik al eerder aangaf - is het feit dat Borland's VCL Reference Guides alfabetisch gesorteerd is op component naam, terwijl de Delphi 3 SuperBible gepoogd heeft om de componenten min-of-meer logisch te groeperen en te behandelen.
Als je in de SuperBible eenmaal gevonden hebt wat je zoekt, dan zul je veel meer gerelateerde zaken in de buurt vinden.
Daarnaast bevat de Delphi 3 SuperBible veel source code voorbeelden - erg handig! - die niet in Borland's VCL Reference Guides terug te vinden zijn (het ontbreken van voorbeelden in zowel de on-line help als de VCL Reference Guides werd door velen als een groot gemist gezien, en om die reden is de on-line help bij Delphi 3 dan ook sterk uitgebreid met voorbeelden voor de Delphi 3.01 release).
Een boek als de Delphi 3 SuperBible - net als ieder ander naslagwerk - is natuurlijk pas waardevol als het bij het dagelijks werk ook daadwerkelijk wordt gebruikt.
En ik moet - helaas - toegeven dat me dat in de afgelopen paar maanden slechts enkele malen "overkomen" is.
Over het algemeen kon de Delphi on-line help mij voldoende helpen.
In ieder geval een stuk sneller (Ctrl+F1 is altijd sneller dan het openslaan van welk boek dan ook).
En alleen in de situaties waarin de on-line help mij niet verder kon helpen moest ik teruggrijpen op de SuperBible (die mij in n geval echter ook niet meteen verder kon helpen).
Overigens bestaan de eerste twee hoofdstukken van het boek uit iets anders dan puur naslagwerk, namelijk resp.
een overview van de rest van het boek, en een kort stukje over de VCL basics.
Dit laatste stuk moet iedereen maar overslaan of zo snel mogelijk vergeten, want er staan nogal wat grove onjuistheden in.
Ook de (achter-) cover wil ons meer "hype" verkopen dan daadwerkelijk in het boek zit.
Zo wordt onder meer gesproken over "Build truly integrated Java(tm) environments with the Delphi IDE".
Eh? Over welk boek hebben we het nu? En even later lees ik "Delphi's exciting new Internet capabilities using ActiveX and Java(tm)".
De uitgever moet beslist meer verstand hebben van Delphi dan ik, want ik wist niet dat je met Delphi Java kon schrijven.
De auteurs van de SuperBible wisten het overigens ook niet, want in het boek zelf wordt verder met geen woord meer gerept over Java natuurlijk.
Het is trouwens niet de eerste keer dat deze uitgever (Waite Group Press) dit kunstje flikt.
Al vaker las ik dingen op de voor of achtercover die op z'n minst niet geheel juist waren.
Advies: beoordeel een boek niet op zijn cover, maar op de inhoud.
Al met al weet ik niet zeker of ik dit boek wel mag aanraden.
Als naslagwerk heb ik gewoon te weinig gebruikt, en zie ik het gebruik de komende tijd ook niet toenemen eigenlijk.
Bekijk het boek zelf eens, zou ik zeggen, maar vergeet dan zeker niet om de tekst op de covers met een korreltje (of kilo-tje) zout te nemen.
High Performance Delphi 3 Programming
High Performance Delphi 3 Programming kan eigenlijk nog het best gezien worden als "Kick Ass Delphi Programming" versie 2.
Of versie 3 eigenlijk, want KickAss was al min-of-meer geschikt voor Delphi 1 en 2, en High Performance Delphi 3 Programming is vrijwel uitsluitend op Delphi 3 gericht.
Als boek is het geen geheel.
Het bestaat eigenlijk uit een verzameling artikelen (hoofdstukken), die alleen verband met elkaar hebben als het dezelfde auteur betreft.
En gezien het feit dat het boek wel zeven verschillende schrijvers kent (Don Taylor, Jim Mischel, John Penman, Jon Shemitz, Ed Jordan, Terence Goggin en Richard Haven), betekent dit dat het boek zelf een beetje als los zand aan elkaar zit.
Is dat nu meteen slecht? Nee, het valt eigenlijk best wel mee.
De artikelen, pardon hoofdstukken, zelf zijn namelijk stuk voor stuk van een zeer hoog gehalte, en maken daarmee een heleboel goed.
Dat de onderwerpen weinig met elkaar te maken hebben maakt het boek dan alleen maar toegankelijk voor een (potentieel) breder publiek.
Ga maar na, wie is er niet geinteresseerd in tenminste n van de volgende onderwerpen: 32-bits console applicaties, 32-bits DLLs, Drag en Drop, een Winsock component, en daarmee een FTP client en server maken, 3D fractals, math, dynamishce user interfaces, hierarchische data in (relationele) databases? En alsof dat nog niet genoeg is bevat het boek ook nog vier nieuwe hoofdstukken over de Detective-zonder-werk die Delphi Programmeur is geworden; Ace Breakpoint (de avonturen van Ace, detective en programmeur tegelijk, geschreven door Don Taylor vervelen mij nooit).
De CD-ROM bevat natuurlijk alle source code uit de verschillende hoofdstukken, plus nog de nodige demos en trial edities van verschillende third-party leveranciers.
Samenvattend kan ik zeggen dat dit toch n van de betere Delphi 3 boeken is die ik de laatste tijd gelezen heb.
Niet alle onderwerpen konden mij even boeien, maar al met al heb ik veel geleerd, en weet ik dat ik een boek heb liggen dat over een behoorlijke verzameling onderwerpen gaat (mocht ik ooit iets met Fractals in Delphi willen doen, dan weet ik nu waar ik het eerst moet kijken).