![]() |
Startpagina | Partners | Training | Hulpmiddelen | Artikelen | Columns | Boeken | Courseware | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
Deze keer een drietal speciale Delphi boeken. Twee verzamelwerken voor de gevorderde Delphi gebruiker, en een heel aardig Nederlandstalig boekje. En nu maar afwachten op de golf Delphi 3 boeken die (vlak) voor de zomer zullen uitkomen...
Kick-Ass Delphi Programming
Auteurs: Don Taylor, Jim Mischel, John Penman en Terence Goggin, Uitgever: The Coriolis Group.
Kick Ass Delphi Programming is een boek over Delphi met een aantal gevorderde onderwerpen.
Het is duidelijk niet bedoeld als inleidend of overzichtswerk; de lezer wordt verondersteld om al een zeker basisniveau te bezitten.
Het boek is door een grote groep schrijvers geschreven (de vier vermeldde schrijvers zijn slechts de hoofdauteurs; in totaal heb ik acht verschillende auteurs geteld).
Dit is op zich geen nadeel, want elke schrijver heeft juist over die onderwerpen een (of meer) hoofdstuk geschreven waar hij of zij "expert" in is.
Dit betekent dat Don Taylor het over de avonturen van Ace Breakpoint heeft gehad (een Delphi-programmerende privé detective, wiens eerste avonturen te lezen waren in Delphi Programming eXplorer), John Penman het over WinSock en FTP heeft en Ray Konopka het over screensavers en Def Leppard heeft.
Het enige nadeel bij een dergelijke opzet is dat de 15 hoofdstukken vrij los van elkaar staan (met uitzondering dan van de vier Ace Breakpoint hoofdstukken), en dat de schrijvers alleen hun eigen stijl gebruiken.
Dit geeft het boek soms meer de indruk een losse verzameling artikelen te zijn.
Gelukkig is de kwaliteit van de individuele artikelen dan weer van een dermate niveau dat dit nadeel makkelijk te overwinnen is.
De volgende onderwerpen worden in het boek behandeld: 32-bit console applicaties, drag & drop, 32-bit Delphi DLLs, een Delphi WinSock component, een FTP Client component, 3D fractals, Persistent objecten, Screen Savers, de Math unit, dynamische Database interfaces, hi rarchische data in relationele databases, en tot slot de Ace Breakpoint hoofdstukken waarin weer een volledige toepassing ontwikkeld wordt van begin tot eind.
Dit laatste is bovendien erg leuk om te lezen.
De CD-ROM bevat naast alle code van het boek ook extra Delphi controls, demos, tools en een aantal artikelen uit VDM Visual Developer Magazine, het blad dat door de Coriolis Group wordt uitgegeven (en waar de schrijvers allen wel eens voor geschreven hebben).
Het boek is een absolute aanrader.
Wel is het aan te bevelen om even de inhoudsopgave in te kijken om te voorkomen dat van de onderwerpen die behandeld worden in het boek er geen van allen relevant zijn voor de potentiële koper.
Delphi In Depth
Auteurs: Cary Jensen, Loy Anderson, Joseph Fung, Ann Lynnworth, Mark Ostroff, Martin Ruby en Robert Vivrette, Uitgever: Osborne.
Net als Kick-Ass Delphi is Delphi in Depth door een groot aantal schrijven geschreven (zeven in dit geval), waarbij ook hier weer elke schrijver juist over zijn/haar favoriete onderwerpen heeft geschreven.
Waar bij Kick-Ass Delphi de auteurs allen wel eens voor Visual Developer Magazine hebben geschreven, zijn de auteurs van Delphi In Depth voornamelijk afkomstig van het blad Delphi Informant.
In dit boek is de stijl van de verschillende schrijvers wat meer op elkaar afgestemd (maar ook iets minder humor dan in Kick-Ass Delphi), wat de eenheid van het boek als geheel ten goede komt.
Daarnaast probeert het boek wat meer spreiding te geven over de "algemene onderwerpen" met relatie tot Delphi, waardoor het niveau soms wat minder geavanceerd is dan Kick-Ass Delphi, maar toch hoger dan van een gemiddeld Delphi boek.
De onderwerpen die in dit boek behandeld worden betreffen onder andere een kort overzicht van Delphi, het ontwikkelingen op de Delphi Way (zo min mogelijk code) en de principes van OO in Delphi.
Hierna wordt ingegaan op wat gevorderde onderwerpen zoals Property Editors, Databases en Database Componenten en enkele specifieke Database en Client/Server features van Delphi 2.
Er zijn daarnaast twee hoofdstukken over het maken van rapporten: eentje over ReportSmith en een over QuickReports, gevolgd door hoofdstukken over Graphics, OLE Automation en Multithreading in Delphi 2.
De laatste vier hoofdstukken, geschreven door Ann Lynnworth, betreffen een case studie over Delphi en het Web.
Hierbij wordt met name ingegaan op een third-party omgeving WebHub genaamd (ontwikkeld door Ann Lynnworth en Michael Ax van HREF Corp.).
Alhoewel deze laatste hoofdstukken goed van kwaliteit zijn, zal niet iedereen de middelen hebben om WebHub en een eigen Web Server te installeren, waardoor deze hoofdstukken niet voor iedere lezer even nuttig zullen zijn.
Delphi In Depth is net als Kick-Ass Delphi Programming een absolute aanrader.
Wel is het aan te bevelen om even de inhoudsopgave in te kijken om te voorkomen dat van de onderwerpen die behandeld worden in het boek er geen van allen relevant zijn voor de potentiële koper.
Het kan zijn dat zowel Kick-Ass Delphi Programming als Delphi In Depth interessant zijn, maar wellicht bevat slechts een van beide onderwerpen die van toepassing zijn voor de potentiële lezer.
Even oppassen dus!
Basiscursus Delphi 2
Auteur: Maarten Stefanski, Uitgever: Academic Service.
Basiscursus Delphi 2 is iets minder dan 250 pagina's dik maar bevat flink wat informatie in een zeer verzorgde layout.
De tekst is goed leesbaar, er zijn niet te veel listings (en in de listings wordt gebruik gemaakt van 'syntax highlighting wat de leesbaarheid ten goede komt) en functionele plaatjes.
Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken, een biblio- en webografie en wat korte index.
De hoofdstukken beslaan onderwerpen als een inleiding in Windows 95 en Delphi 2.0, het gebruik van de Delphi IDE (de ontwikkelomgeving zelf), het experimenteren met componenten op het palette, de events, messages en methods (de onderdelen van de bouwstenen van Delphi), en een korte basiscursus in ObjectPascal.
Daarnaast wordt ingegaan op de object geori nteerde manier van werken bij Delphi, door de onderwerpen classes, objecten en units.
Tot slot komen de overige gereedschappen die bij Delphi zitten aan de orde, zoals de ge ntegreerde debugger, de database form Experts en nieuwe zaken zoals Datamodules, QuickReports en de nieuwe Windows 95 controls (ImageList, TrackBar, PageControl, TreeView, RichEdit, HotKey, etc.).
Het boek is te gebruiken als vervolg op de oorspronkelijke basiscursus Delphi, of als instapwerk voor een beginner in Delphi.
Voorkennis is niet echt vereist, en na het doorwerken van het boek is de lezer zeker in staat om zelf eenvoudige programma's in Delphi te maken.
De bibliografie en webografie aan het eind van het boek helpen vervolgens om op zoek te gaan naar meer diepgaande informatie voor diegene die daar nog behoefte aan heeft.
De lage prijs van het boek is een enorm pluspunt, zeker vergeleken met de vaak relatief hoge prijs van de Amerikaanse boeken (al dan niet vertaald).
Kortom: wie met Delphi 2 wil leren werken en/of weinig geld te besteden heeft kan voor nog geen dertig gulden een zeer behoorlijke basiscursus Delphi 2 aanschaffen in de vorm van dit boek.