Startpagina   Partners   Training   Hulpmiddelen   Artikelen   Columns   Boeken   Courseware 
Bob Swart (aka Dr.Bob)
Dr.Bob's Boekbesprekingen (5)

Boeken over Delphi 2 - de specials
In deze column zal ik een tweetal boeken over Delphi uitgebreid bespreken, en een ander tweetal wat korter. Het zijn niet zomaar boeken over Delphi, maar boeken die iets meer te bieden hebben dan Delphi alleen. In dit geval, Delphi en databases en Delphi en het internet (en multimedia en internet).

Delphi Database Development
Delphi Database Development, geschreven door Ted Blue, John Kaster, Greg Lief en Loren Scott is een bijzonder boek. Het is niet echt een leesboek, maar meer een naslagwerk, en dan nog 'alleen' over de Borland Database Engine. Maar denk nu niet dat het een dun of overbodig boek is. Integendeel, het boek bevat een hele hoop zeer nuttige informatie die niet in de Borland BDE manuals of helpfile terug te vinden is (zoals voorbeelden in Delphi's ObjectPascal, in plaats van in C zoals in de BDE.HLP die bij Delphi zit).

Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken en maar liefst 8 appendices (het zag er even naar uit dat de uitgever de appendices eruit wilde houden, maar gelukkig is dat niet gebeurd). Er zal waarschijnlijk binnenkort nog een revisie van het boek verschijnen, waarin 200 pagina's (hoofdstuk 3) vervangen zullen worden, en o.a. de tekst van de pagina-koppen een wat bruikbaardere tekst krijgen (in hoofdstuk 5 over de BDE APIs bevat de pagina-kop slechts de naam van het hoofdstuk, in plaats van de naam van de API die op dat moment beschreven wordt - hoogst onhandig als je iets snel wilt opzoeken).

Het boek heeft de volgende inhoud:

  Sektie                                                  Authors      Pages
  Introduction                                            Loren, John     6
  Chapter 1: Overview of Database Development in Delphi   Loren, John    14
  Chapter 2: The Data Access Components                   Ted           159
  Chapter 3: Visual Data Controls                         Greg          210
  Chapter 4: The TField Components                        Ted            66
  Chapter 5: BDE Function Reference                       Loren, John   316
  Appendix A: BDE Error Return Codes                      Loren          16
  Appendix B: BDE Constants, Type, and Data Structures    Loren          28
  Appendix C: BDE Categorical Reference                   Loren          13
  Appendix D: Xbase to Borland Delphi Conversion Notes    John           34
  Appendix E: Interbase Structured Query Language (ISQL)  Ted            32
  Appendix F: File Formats                                John           36
  Appendix G: Delphi Component Heirarchy                  Ted             8
  Appendix H: Alternative Database Engines                Loren, John    12
Zoals uit de inhoudsopgave te zien is, is het boek wekelijk ideaal voor ieder die met de BDE uit de voeten wil (leren) komen. Ook voor ontwikkelaars die bijvoorbeeld uit de Clipper hoek komen is het boek een goed startpunt om met Delphi te leren werken (vanuit Clipper weet je waarnaar je moet zoeken, en dit boek laat dan zien hoe je het in Delphi kan doen - erg nuttig).

De CD-ROM bevat de gebruikelijke hoeveelheid demos en voorbeeld toepassingen, zoals APOLLO (snelle BDE-vervanger) en Xphiles (voor Xbase), en electronische issues van Delphi Aquarium/Delphi Objectc Lessons en Delphi Informant.

Ik kan dit boek zonder meer aanraden omdat het vele malen beter is dan de BDE helpfile en manual die bij Delphi zitten (met C code). Vaak wordt wel gebruik gemaakt van de informatie in de helpfile (soms komt de tekst me wel erg bekend voor), maar dit wordt altijd aangevuld met ObjectPascal code en nadere uitleg, waardoor het juist de toegevoegde waarde is die het boek een hoge waardering oplevert.

Database Developer's Guide with Delphi 2
Waar het vorige boek Delphi Database Development meer over de BDE en lokale database zaken gaat, daar gaat Database Developer's Guide with Delphi 2, geschreven door Ken Henderson, meer in op de Client/Server aspecten van Delphi. Dit boek is dan ook met name interessant voor diegene die Delphi 2 Client/Server Suite hebben, en wat minder voor de eigenaren van Delphi 2 Desktop of Delphi 2 Developer.

Dit is dan ook geen boek voor beginners, maar een boek voor ontwikkelaars met Delphi die al voldoende bekend zijn met Delphi (en lokale database zaken) en nu hun stappen willen zetten in de wereld van Client/Server. En de schrijver Ken Henderson heeft zijn sporen op dit terrein verdient (met ruim 10 jaar ervaring als DBA), iets wat in het boek ook duidelijk terug te vinden is.

Het boek bestaat uit vier delen: "Getting Started"; "Tutorial"; "Reference"; en tot slot nog enkele "Advanced Topics".
Het "Getting Started" deel bevat o.a. een vergelijking van Delphi met andere omgevingen zoals PowerBuilder, Visual Basic, C/C++ en xBase. Dit is nuttig om zowel de klant als de ontwikkelaar zelf goed op de hoogte te laten zijn van de sterke en zwakkere punten van Delphi ten opzichte van deze alternatieve Windows C/S ontwikkelomgevingen. Daarnaast is in dit deel een overzicht te vinden van richtlijnen met betrekking tot het ontwerp (database en toepassing, met een verhandling over normalisatie en de gevaren van over-normalisaties), de bouw (naamgevingsconventies) en een introductie in SQL.
Het Tutorial deel laat get gehele traject zien van de ontwikkeling van een database toepassing, inclusief de uiteindelijke 'upscaling' tot een ware Client/Server toepassing (met InterBase of SQL Server), waarbij o.a. de Data Migration Expert gebruikt wordt - wederom alleen onderdeel van Delphi 2 C/S. Het is met name dit deel van het boek waarin diegene die nog nooit een eigen Delphi Client/Server toepassing hebben gemaakt nu hun eerste 'stapjes' leren zetten (aan de hand van 'papa' Henderson).
Het derde deel bevat het "reference" deel van het boek. Een wat minder sterk onderdeel, dat o.a. Delphi's data access en data-aware components beschrijft en daarbij probeert informatie toe te voegen die niet in de Borland manuals staat. Twee andere hoofdstukken volgen over InterBase en ReportSmith. Deze hoofdstukken zijn wat minder diepgaand dan de andere hoofdstukken die in het boek te vinden zijn.
Het laatste deel met de "Advanced Topics" maakt alles echter weer goed. De eerste twee hoofdstukken gaan over het gebruik van Business Rules, Concurrency Control en Transaction Isolation, geavanceerde SQL technieken, optimalisatie technieken en een hoofdstuk over het schrijven van je eigen database (niet data-aware, maar database!) components, zoals een TArrayTable en TLiveQuery. De informatie hierin is met name nuttig voor de ervaren Delphi gebruiker die echt alles uit C/S ontwikkeling wil halen.

De CD-ROM bevat de source code van ieder hoofdstuk, en weer enkele demo versies van tools zoals Titan for Delphi, Orpheus en Asynch Pro, ProtoView's DataTable Grid component, en InfoPower from Woll2Woll.

Ik kan het boek aanraden aan de serieuze Client/Server ontwikkelaar. Voor wie genoeg heeft aan lokale (of netwerk) databases zonder de zware Delphi C/S onderdelen is het boek waarschijnlijk 'overkill' (alhoewel er nog genoeg informatie overvlijft die ook nuttig is voor niet-C/S ontwikkelaars).

Building Internet Applications with Delphi 2
Building Internet Applications with Delphi 2, geschreven door Davis Chapman is weer een heel ander boek. Dit boek geeft een volledig overzicht van alle zaken die betrekking hebben op het internet, en maakt daarbij 'toevallig' gebruik van Delphi (er is ook al een C++ variant van dit boek!).

Net als de andere boeken die deze keer aan de orde komen, gaat dit boek uit van het feit dat de lezer al voldoende Delphi ervaring heeft. In dit boek gaat dat wel heel ver, aangezien er vrij weinig over Delphi zelf verteld wordt (weinig leerstof), en alles om het internet draait, waarbij Delphi als hulpmiddel wordt gezien.

Aan de ander kant is dat wel verfrissend (niet nogmaals de uitleg wat je met de Property Inspector kan doen en wat een property eigenlijk is). Het boek gaat juist in op het internet, en begint daarbij bij het begin: vanaf de TCP/IP verbinding tot WinSock, RFC, FTP, e-mail, news, uuencoding en uiteindelijk ook het world-wide-web. Het boek laat zien hoe we met Delphi toepassingen kunnen maken om al deze eigenschappen te implementeren (zoals een eigen e-mail programma, maar ook CGI toepassingen om HTML pagina's te genereren, of het aanroepen van NetScape APIs).

Een nadeel van het boek is dat het helemaal bij het begin begint, en de meeste mensen zullen juist geinteresseerd zijn in de HTML, CGI en NetScape verhalen. Toch vond ik het erg nuttig om juist vanaf het begin alles door te lezen tot je bij het eidn komt, zodat je dan een vollediger beeld hebt, en tevens de verschillende technieken kan combineren. Een erg nuttig boek voor wie ook maar een beetje interesse heeft in het internet gebeuren!

Delphi 2 Multimedia Adventure Set
Delphi 2 Multimedia Adventure Set, geschreven door Scott Jarol, Dan Haygood en Chris D. Coppola heeft eigenlijk een verkeerde titel. Ten eerste gaat het over zowel Delphi 1 als Delphi 2 (en dus niet in het bijzonder of alleen over Delphi 2), en ten tweede gaat het wel over multimedia, maar dat is alleen correct als je de www extensies (html etc) ook onder multimedia verstaat: het platform is dus html en www browsers, en het boek laat zien hoe we daarvoor multimedia toepassingen kunnen maken.

Een van de voorbeelden die in het boek wordt uitgewerkt is de "Exploring The Grand Canyon" demonstratie die ook als losse internet/multimedia toepassing door de Coriolis Group verkocht wordt (kennelijk was de verkoop niet echt geweldig, en wordt dit boek nu gebruikt om te laten zien hoe het destijds gemaakt is).

Wie multimedia ziet als iets wat los staat van het world-wide-web zal niet de juist aankoop doen met dit boek. Wie echter interesse heeft in internet en multiemdia uitbreidingen daarop, zal juist heel veel leren van dit boek en waarschijnlijk precies vinden waar hij naar zoekt. Zorg dat je weet wat je krijgt, anders kan je verwachting heel anders uitkomen. Anders dan dat vind ik het een erg interessant boek (maar dat komt waarschijnlijk omdat ik al geinteresseerd was in het internet, en minder in 'pure' multimedia). Ook handig als aanvulling op het vorige Delphi internet boek (Building Internet Applications with Delphi 2).

Conclusie
Voor Delphi 2 geldt hetzelfde als Delphi 1: na de algemene boeken is het tijd voor de 'speciale' boeken, waarvan we er deze keer al vier sterke exemplaren van zagen.
Op de Borland Developer Conferentie in Anaheim is overigens al de opvolger van Delphi 2 besproken, voorlopig onder de codenaam 'Delphi 97', die onder meer 'packages' en automatische COM support zou bevatten. Beide van belang voor de stap van Client/Server naar internet/intranet toepassingen met Delphi, en het zou me dan ook niks verbazen als er binnenkort al boeken over Delphi beschikbaar kwamen die juist handelen over de stap *na* Client/Server: de stap het internet/intranet op!


Dit artikel is eerder verschenen in SDGN Magazine #38 - september 1996
This webpage © 1999-2005 by webmaster drs. Robert E. Swart (aka - www.drbob42.com). All Rights Reserved.